Intro

Verslag van mijn overwegingen en activiteiten naar aanleiding van een opdracht voor de cursus model tekenen. De opdracht was: ‘kijk in een spiegelend oppervlak en maak een zelfportret’. Bij voorkeur in een niet vlak oppervlak, dus niet gewoon in een vlakke spiegel.

Mijn eerste blikken waren in een verchroomde waterkraan en in een douchekop. Ik zag wel iets, maar erg klein en dat moest ik ook nog tekenen? Dat leek me helemaal niets. Bij verder zoeken kwam ik op een verchroomde, bolle theepot en bij een cylindervormige afval emmer. Daar waren de spiegelingen al wat groter. Maar kijken en tekenen leek me niet erg eenvoudig.

De inval, die ik plotseling kreeg: ik maak gewoon een foto en ga die afdrukken, flink groot en dat ga ik natekenen. Bij de opdracht was er toch geen sprake van life of via foto..

De eerste foto’s maakte ik met mijn iPhone. Ze zagen er miserabel uit. Mijn iPhone was volop zichtbar. Niet bepaald een interessante ‘selfie’. Ik kon ook niet direct zien hoe de afbeelding er uit zou gaan zien. Eigenlijk zou ik een minicamera’tje moeten hebben, die precies op de plek van mijn oog zou moeten zijn. Daarmee zou ik een beeld kunnen maken, waarbij ik dan direct in de camera kijk.

Ik was toch bezig met mijn Raspberry Pi en had als accessoire al een super kleine camera waarmee ik foto’s op mijn computer kon opslaan. Ik had me net in de Linux bevelen verdiept (raspistill -k -vf -o /home/pi/test/image%04d.jpg). Een goede gelegenheid mijn twee hobbies, tekenen, en IT te combineren.

Ik begon te merken, dat het bezighouden met dit thema, spiegelingen, toch wat interessanter begon te worden..

Vanzelfsprekend kon ik deze mini camera niet direct in mijn oog plaatsen, maar ik vond een andere mogelijkheid. Ik monteerde ze op een lange dunne staaf en plaatste ze vlak bij mijn hoofd.

 

Fotos

Terwijl ik naar mijn beeldscherm keek zag ik deze foto’s, met de bolle theepot en met de afvalemmer:

De foto’s toonden interessante vertekeningen!

De kleine camera op stick is nog te zien naast mijn hoofd. Maar dat zou ik er ook nog kunnen uit-Photoshoppen, of er gewoon inlaten. Maar zien wat ik daar mee ga doen.

het doel was om van deze foto’s een schets en dan een tekening te maken.

Tekeningen

     

Monotypes

           

 

 

 

 

 

 

 

 


Prints van Monotype Originelen

 

Spiegel in de literatuur.


Een verhaal waarin een spiegel een belangrijke rol in speelt is “Through the looking Glass and what Alice found there”, van Lewis Caroll
Een prachtig verhaal over voor en achter de spiegel. 

           

Hierover spoedig meer..

Een ander mooi verhaal is van Jostein Gaarder: “Door een Spiegel in raadselen” of op zijn Duits, wat mysterieuzer: “Durch einen Spiegel in een dunkles Wort”

Een prachtig (kinder)boek over een meisje, dat ernstig ziek geworden is, in bed ligt en zo nu en dan een engel ziet. Die stelt haar allerlei vragen over haar menszijn en hoe anders dat is dan het engel-zijn. Door die gesprekken zal ze “gelassener” worden en haar ziekte beter kunnen aannemen. Een ontroerend verhaal. De spiegel speeld daarin een belangrijke rol.

Spiegel in de poezie:

Selfportrait in a convex mirror van John Ashbury. 

Het hele gedicht beslaat een proza-achtieg tekst van 16 bladzijden. Heel wat door te lezen en te bestuderen..

Dit boek beschrijft het schilderij van Parmigianino:

Spiegelingen in schilderijen

Dit sluit aan bij spiegelingen in schilderijen. Daar zijn veel voorbeelden van te vinden. Dat van Parmigianino is interessant! In een museum in Wenen ontdekte ik een schilderij van deze renaissance (Manierist) schilder Parmigianino (1503-1540). Ook het ‘manierisme’ is een interessant fenomeen. Daar ga ik me ook in verdiepen..

Spiegelen in een waterplas..

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.