Transparanties
Thema voor de grafiek groep is dit keer Transparanties. Bereikt door gebruik van een verfverdunner, de Extender.
Dit lijkt eerst een technisch thema. We gaan dit voorlopig dan maart op technische manier aan.
Als eerste voorbeeld maar wat verschillende transparanties op een houtsnede (de houtsnede is later te zien):
De inkten die ik ga gebruiken zijn op oliebasis, maar verdunbaar met water. Ze zijn ook heel goed schoon te maken met water met wat afwasmiddel. De transparantie wordt verkregen met Cranfield Relief inkten. De extender zorgt voor de verdunning. Er zijn heel instructieve videos te bekijken, waar het proces eenvoudig wordt verklaard. Bv van “handprinted“.
houtsnedes
De eerste pogingen ga ik doen met houtsnedes (15×20 cm op triplex), die ik al een tijdje geleden gemaakt heb.
Ik heb toen geëxperimenteerd met witte afdrukken op een donkere, in dit geval blauwe achtergrond. De afdrukken hadden geen titel, en het was niet duidelijk wat de intentie van deze drukken was.
Het laatste beeld, de combinatie met een zeefdruk van een tekening, die ik ooit maakte, en die met Photoshop bewerkt werd, maakte de combinatie al wat interessanter.
Een afdruk van een andere houtsnede (ook 15×20 cm) in verschillende kleuren gaf dit effect:
Het transparante effect was hier niet erg zichtbaar. Er was meer overlap dan een ontstaan van verschillende kleuren. Experiment vooreerst even gestopt.
glas in lood effect
Hoewel ik in deze vorige afdrukken ook al transparante effecten verkreeg, ben ik nu direct met de transparantie aan het werken gegaan. Hierbij ontstonden toch al interessantere kleurcombinaties. Het licht-donker effect gaf een ruimtelijk effect aan deze drukken.
De afbeelding geeft mij associaties met een glas in lood raam.
dunne folie met blauwe inkt ingerold en meermaals afgedrukt..
Door telkens een hele transparante blauwe afdruk te maken van een ingeinkte dunne folie, ontstaan overlappingen in blauw:
Ik vind het resultaat fascinerend, maar weet niet precies waarom. Zijn het de gecentreerde vormen? Is het de toevalligheid van de vormen? Zijn het de onverwachte kleurvariaties? Ik had toch de neiging om een donkerder omtrek te maken. Die is gemaakt met een bruine tint. Daardoor werd het geheel wat in bedwang gehouden.
tunneleffect door transparanties
Tenslotte heb ik meerdere kleuren op een 40×40 cm koperen plaat aangebracht en die telkens afgedrukt op de drukpers met telkens tussen het papier en de plaat niet ingeïnkte dunne plastic vierkantjes en driehoeken. Het effect heeft een tunnel werking..
Met deze experimenten heb ik verschillende effecten bemerkt van transparante inkten. De vraag blijft bij me hangen, wat kan ik hier mee uitdrukken, bevalt het me, en hoe nu verder?
Diepte door overlap
‘You want it darker..’
Om meer transparanties te maken heb ik A4 foam gebruikt. Donkere kleuren om recht te doen aan de titel: ‘you want it darker’. Meer daarover later..